PROGRAM A SEZNAM PŘEDNÁŠEK
ČASOVÝ HARMONOGRAM KONFERENCE
ČTVRTEK - 9.10.2025
-
08:00–10:00 – Příjezd a registrace účastníků
-
10:00–10:15 – Přivítání účastníků a zdravice prof. Jiřího Drahoše, 1. místopředsedy Senátu PČR
-
10:15–11:15 – Úvodní přednášky
-
11:15–12:15 – Diskuzní stůl I.: Česko jako atraktivní místo pro výrobce léčiv?
-
12:15–13:15 – Oběd
-
13:15–15:15 – Přednášky I.
-
15:15–16:00 – Coffee break
-
16:00–18:00 – Přednášky II.
-
18:30–19:30 – Večeře
-
19:30–20:30 – Diskuzní stůl II.: Vzdělávání – propojení univerzit a firem
-
20:30-22:30 – Studentská poster sekce + Volný program s občerstvením
PÁTEK - 10.10.2025
-
08:00–09:00 – Příjezd účastníků
-
09:00–10:30 – Přednášky III.
-
10:30–11:00 – Coffee break
-
11:00–12:30 – Přednášky IV.
-
12:30–13:30 – Oběd
-
13:30–15:00 – Přednášky V.
-
15:00–16:00 – Diskuzní stůl III.: Jak digitální nástroje transformují farmaceutický průmysl
-
16:00 – Ukončení konference
SEZNAM PŘEDNÁŠEK A PŘEDNÁŠEJÍCÍCH
Platný ke dni 31.3.2025. Nepředstavuje pořadí přednášek v programu.
Protinádorová biologická léčba nejsou jen protilátky aneb příběh L-asparaginas V úvodu přednáška představí specifika biologické protinádorové léčby v porovnání s léčbou pomocí malých molekul a pokusí se shrnout výhody a nevýhody obou přístupů. V druhé části bude prezentace věnována již konkrétnímu typu terapií, a to protinádorovým enzymovým terapiím pomocí L-asparaginas. Ačkoli je tato terapie, využívající neschopnost některých nádorových buněk produkovat proteinogenní aminokyselinu L-asparagin, známá a úspěšně využívaná již celá desetiletí, stále je provázena řadou komplikací. Z toho důvodu zůstává stále ve středu zájmu řady vědeckých skupin. V čem tkví zásadní úskalí tohoto typu terapií a jaké přístupy by mohly být zvoleny k nalezení vhodných řešení bude vysvětleno a shrnuto v závěru této prezentace.
Farmaceutická výroba měkkých želatinových tobolek Měkké želatinové tobolky jsou zajímavou lékovou formou umožňující podávat tekuté léčivé přípravky v podobě pevné lékové formy. Oproti „tradičním“ lékovým formám mají měkké želatinové tobolky řadu výhod jako například lepší biodostupnost látek málo rozpustných ve vodě, zvýšenou stabilitu léčivého přípravku (odolnost vůči oxidaci, fotodegradaci a hydrolýze), přesnější dávkování, jednoznačné odlišení různých produktů a sil a vyšší compliance pacientů. Přes všechna pozitiva tvoří měkké želatinové tobolky pouze menšinu ve výrobě léčivých přípravků. Tato skutečnost je dána hlavně potřebou vysoce specializovaného výrobního zařízení, náročností a komplexností výrobního procesu a v neposlední řadě také vyššími výrobními náklady, než je tomu například v případě výroby tablet. V Opavě má výroba měkkých želatinových tobolek dlouholetou tradici a v průběhu let byl výrobní postup neustále vylepšován a zdokonalován, včetně zavedení některých unikátních technologií.
Daniel Binder
Senior Production Manager, Teva Czech Industries s.r.o.
Ing. Eva Benešová, Ph.D.
Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha